Peruspintakäsittelyjä loossiin

Lukuvuoden alussa jokainen oppilas sai työsalilta oman pienin loossin, jonka pintoihin harjoittelemme opintojen aikana erilaisia pintakäsittelyjä tasoituksesta tapetointiin. 


Oma loossini oli alkujaan tämän näköinen. Seinillä on jonkun vanhemman oppilaan maalausharjoituksia.


Aloitin loosin työstämisen pohjatöistä, eli pintojen valmistelemisesta uutta maalia varten. Jyrsin listoista puukolla ja taltalla valumia, roskia ja epämääräisiä rypylöitä pois. 




 Kökkäreiden poiston jälkeen hion listat sileäksi vielä käsihiomapareilla, karheus 120.


Suojasin myös loossin lattian suojapaperilla.

Onnistuneen, kestävän ja siistin maalaustyön aikaansaamiseen vaikuttavat kohteeseen sopiva maali, hyvät ja tarkoituksenmukaiset työvälineet, puhdas, pölytön ja kuiva maalausalusta, huolelliset pohjatyöt riittävän tartunnan varmistamiseksi, huolellinen maalaustyö sekä oikeanlaiset työskentelyolosuhteet (ilman lämpötila ja kosteus) maalaustyölle.

Seiniin oli maalattu koristemaalauksia joten pinnat olivat kauttaaltaan epätasaiset. Siispä hioin seinäpintoja hiomalossien avulla hiomapaperilla, hiontapaperin karheus 100. 

Hiotatyötä tehdessä on syytä käyttää kasvoilla hiontahengityssuojainta jottei hienojakoinen hiontapöly pääse vaurioittamaan keuhkoja. 



Hiontalosseja löytyy jatkovarteen kiinnitettäviä, käsituellisia sekä pieni kouransilmään sopivia. 


Hiontatyön lopuksi on tärkeää poistaa hiontapöly. Imuroin listanpäälliset ja lattian pariin kertaan. Imurointien välissä pidin tauon, jotta ilmassa leijuva pöly pääsi välillä laskeutumaan pinnoille uutta imurointikertaa varten. 



Ennen maalaustyön alkua suojasin vielä jalkalistat teipillä. 


Aloitin maalaustyön pohjamaalilla. Pohjamaalina käytin Teknoksen Tela3-pohjamaalia. 




Listojen reunat maalasin patterisiveltimällä joka on yksi maalarin yleisimmin käyttämistä siveltimistä.






Nurkkien maalauksessa käytin pitkävartista, lyhytnukkausta telaa eli patteririssaa.






Laajat seinäpinnat maalasin isolla telalla jatkovarren avulla.




Listojen pohjamaalaukseen käytin Uulan Into-pohjamaalia .



Pohjamaalauksen jälkeen oli vuorossa kolojen tasoitus. Seinien tasoittamiseen käytin Tikkurilan Presto R-tasoitetta ja teräslastaa. Listojen kolot tasoitin Teknoksen Snicker-siloitteella Japan-lastaa käyttäen. Tasotteiden kuivuttua hioin kohdat kevyesti 150 karhealla hiomapaperilla ja paikkapohjamaalasin kohdat. Paikkapohjamaalaus on tärkeää, sillä näin alustasta saadaan imevyydeltään tasainen, eikä pintamaaliin tule kiiltoeroja. 

Tasoitus/silotusvaiheiden kuvat hävisivät puhelimen rikkoutumisen vuoksi. Laitan siis kuvitukseksi täältä pöllityn kuvan japanlastankäytöstä.


Paikkapohjamaalauksen kuivuttua olikin vuorossa pintamaalaus. Valitsin koulun maalivarastosta neutraalin beigen sävyn, sillä se tuntui jotenkin rauhoittavalta. Ajattelin sen myös näyttävän kivalta valkoisten listojen kanssa. 



Maalipurkin kannen avattuani minua odotti yllätys sillä pinnalla oli noin 3 cm paksuinen kuivunut maalikakku. Kepillä kokeillessani tunsin että kakun alla on vielä löysää maalia joten leikkasin puukolla kakun reunat purkin laidoista irti ja nostin maalikakun roskapussiin. Maali näytti homeiselta mutta asiaa tarkemmin tutkittuani huomasin että maalin pigmentit olivat vain eritytyneet pinnalle läjiksi. Maali oli myös melko paksua joten aikan vedellä lantrattuani ja sekoiteltuani sain maalin oikein käyttökelpoiseksi.  


 





Aloitin pintamaalauksen maalaamalla nk. valoviivan ylälaitaan rajaajaa käyttäen. Rajaajasta jää erilainen maalijälki kuin telasta ja siksi onkin hyvä viimeistellä maalausjälki pienellä telalla heti rajaajan käytön jälkeen. 




Jatkoin pintamaalausta nurkkien ja ja listojen maalauksella patteririssalla ja siveltimellä. 



Seinäpintojen jälkeen maalasin listat valkoisella Teknosen Futura 40-kalustemaalilla. 



Maalasin pintamaalit seiniin ja listoihin kahteen kertaan jotta maalipinnasta tuli tasaisen peittävä. 




Loossin tila tällä hetkellä.
Loossin seinää vasten nojaava peiliovi on luokkakaverillani työn alla, hän lainaa loossiani työskentelytilakseen sillä olen itse nyt hommissa toisaalla.  






Laura


Kommentit

SUOSITUT POSTAUKSET