"PILKAHDUKSIA PORVOOSTA" - seinämaalaus

Yhtenä maalausharjoituksena pintakäsittely-opinnoissamme on maalaaminen vapaalla kädellä seinään. Tanja-ope ehdotti että voisin loossin sijaan maalata sivellin-luokan perälle seinään jonkin kookkaamman seinämaalauksen. Innostuin asiasta heti, sillä olin jo pitkään halunnut kokeilla muraalin maalausta. Aiemmin olen taidemaalauksia tehnyt vain kankaalle tai paperille.

Niin opettaja kuin minä rakastamme Vanhaa Porvoota (asummekin molemmat siellä), sekä jugend-aikakauden estetiikkaa. Maalauksen aihetta ideoidessamme näiden kahden aiheen yhdistäminen tuntuikin meistä molemmista mieluiselta. Luonnostelin erilaisia näkymiä Vanhasta Porvoosta, sekä selasin opettajan kirjahyllystä löytyvää ihanaa kirjaa jugend-ajan ornamenteista. Löysin sieltä muutaman ornamentin jotka halusin kehystämään maalausta.





Luonnosteluun meni aikaa enemmän kuin arvasinkaan ja piirsin paljon "turhaa" ennen lopullisen kuvan muodostumista. Toisaalta; ei turhankaan piirtäminen oikeasti ole turhaa, sillä luova työ vain ottaa oman aikansa  ja siinä sivussa syntyy välillä myös "eritteitä".


Luonnosvaiheen sotkuja. Elementit vielä hakevat paikkaansa.

Lopulta olin tyytyväinen luonnokseen ja esitin sen opettajalle. Yhdistelin kuvaan kollaasiksi näkymiä vanhasta Porvoosta: raatihuoneen, Linnamäen, vanhan kaupungin profiilin tuomiokirkkoineen...


Halusin yhdistää maalaukseen pelkistettyjä ja yksityiskohtaisempia aiheita, ja lainasin etualalle tunnetun, käkkyräjuurakkoisen männyn Albert Edelfeltin maalauksesta. Samainen puu on edelleen paikallaan Linnamäellä, ja olenkin usein sen juurella retkeillyt lasteni kanssa. (Nykyään juurakko ja koko rinne on aidattu ja suojeltu eroosion vuoksi.) 


Valmis luonnos.


Opettaja tykkäsi luonnoksestani siinä määrin että esitteli luonnokseni "korkeammalle taholle" ja loppujen lopuksi maalauspaikka vaihtuikin koulun ala-aulaan. 


Maalauspaikka koulun aulassa.



Tulostimme luonnoskuvan kalvolle ja heijastin kuvan piirtoheittimellä seinään. Sen avulla oli helppo piirtää ääriviivat maalaamista varten. 




Aloitin maalaamisen perus lateksi-seinämaaleilla, ja otin hieman myöhemmin rinnalle taiteilija-akryylit. Sekoittelin seinämaaleja ja taiteilijavärejä iloisesti keskenään ja mielestäni ne toimivat hyvin yhteen. Maalausvälineinä käytin taiteilijasiveltimiä.






Ornamenttejä maalatessa suunnitelmiin tuli muutos, sillä luonnoksen mukaan maalatut kukat eivät näyttäneet seinässä mielestäni hyvältä (vasemmalla). Niinpä testailin erilaisia ilmaisutapoja ja päädyin lopulta maalaamaan kukista hieman kolmiulotteisempia (oikealla). 
Myös luonnoksen tumma tausta alkoi tuntumaan liian raskaalta, joten jätin kukkien taustan valkoiseksi. Näin kokonaisuudesta tuli kepeämpi;  jugendin ja modernin yhdistelmä.




Erityistä tarkkuutta vaativissa kohdissa hyödynsin koristemaalauksen tekniikoita. 



Myös maalaamiseen meni aikaa kauemmin kuin etukäteen kuvittelin. Miten sitä aina yliarvioikin omat kykynsä ja nopeutensa...? Myös sairastelut hidastivat urakkaa. Loppujen lopuksi maalaamiseen meni kaikenkaikkiaan yli kuukausi. 



Videoin suurimmaksi osaksi maalausurakkani sekä otin kuvan jokaisen päivän päätteeksi. Time laps-videoita löytyy instagram-tililtäni @tuhatjayksivaria.



"Pilkahduksia Porvoosta"
 akryyli seinään, 2022
1,4 x 1,3m














Sain maalatessani muutaman ihmettelevän kommentin, miksi Askolalaisen koulun seinässä on maalaus Porvoosta. Ymmärrän kysymyksen: Askolastakin löytyy hienoja maamerkkejä ja rakennuksia joista saisi varmasti maalausaiheen poikineen, ja olisi myös luonnollista esittää oman kunnan aihe koulurakennuksen aulan seinässä. Jos olisin luonnostelun alussa tiennyt maalauksen lopullisen sijoituskohteen, olisi suunnittelun lähtökohtakin ollut varmasti toinen. Nyt kuitenkin suunnittelin maalauksen ensisijaisesti ilahduttamaan Tanja-opettajaa hänen omaan luokkatilaansa, meidän maun ja asuinpaikka-rakkauden mukaisesti. Sattumalla oli siis hieman näppinsä pelissä että tämä maalaus päätyi tähän ja tällä aiheella.:)  Toivottavasti tämä maalaus kuitenkin tuottaa iloa katsojilleen, naapurikaupunkiin sijoittuvasta aiheestaan huolimatta. 
Ja kernaasti maalaan myös Askolalaisia aiheita, kertokaa vain kohde niin tulen kyllä siveltimineni ja maalipurkkeineni paikalle! ;)  

terkuin, Laura

Kommentit

  1. Tämähän on niin kaunis maalaus ja Vanhaa Porvoota voi kulttuurihistoriallisena aarteena ihailla missä päin Suomea tahansa. Ilahduttaa tällä paikalla aulassa vielä vuosia ja on myös lukiolaisten ilona.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

SUOSITUT POSTAUKSET