Jugend-sohvan restaurointi

Saimme luokakaverini Mikaelan kanssa restauroitavaksi Jugend-aikakauden puusohvan. Tehtävämme oli vaihtaa sohvassa ollut alkydimaali muovittomaan öljypohjaiseen maaliin. 



Alkydimaalin tunnistaa kovasta maalipinnasta joka hilseilee laattoina ja murenee maalilastua taitettaessa. Alkydimaalit olivat suosittuja etenkin -50-70-luvuilla. 



 

Oli aurinkoinen alkusyksy joten aloitimme kunnostusurakan pihalla maalinpoistolla. Työkaluina meillä oli kuumailmapuhaltimet sekä erilaisia teräslastoja. Ennesvanhaan maaleissa saatettiin käyttää mm. lyijyä, joka on nykytietämyksen mukaan terveydelle haitallista. Siksi vanhoja maaleja kuumailmapuhaltimella poistettaessa on turvallisuussyistä tärkeää käyttää nk. puolinaamaria joka estää mahdollisten myrkyllisten kaasujen hengittämisen. 





Maalia lämmitetään kuumailmapuhaltimella jolloin se pehmenee ja menee kupruille ja voidaan rapata teräslastalla pois. Valkoinen maali ei selvästikään ollut sohvan alkuperäinen maali sillä sen alta löytyi vihertävää maalia sekä jotain ruskeaa mönjää (jonkinlaista kittiä?) joka oli tahmeaa ja vaikeasti poistettavaa. Maalin poistaminen otti kaikenkaikkiaan todella paljon aikaa. 







Työskentelyvaiheet tarjosivat tällaiselle esteetikolle ja romuromantiikan rakastajalle herkullista silmänruokaa.




Maalin poiston jälkeen seurasi hiontatyö. Pinnat hiottiin epäkesko-hiontakoneella, paperin karheus 120. Selkänojan pinnat hiomme käsin hiomapaperilla. 








Kansilevystä löytyi todennäköisesti sohvan rakentajan nimikirjoitus. Vietin oman jännittävän Sherlock Holmes-hetkeni suttuja tutkaillen ja salapoliisitaidoillani olin löytävinäni nimen "Vilho H. Laine".



Hiontatyön jälkeen maalasimme sohvan Uulan Into-pohjamaalilla.





Sohvassa oli useita repsottavia saumakohtia, pari pinnaa oli irti ja yksi tukijalka lonksui. Liimasimme kohdat puuliimalla ja laitoimme puristimien väliin kuivumaan. 






















Kittasimme isoimmat kolot ja raot Snickeri-silotteella japanlastoja käyttäen. Silote kutistuu kuivuessaan joten useimmat kohdat vaativat täyttökertoja. Silotteen kuivuttua kohdat hiottiin käsin hiomalossilla, paperinkarheus 150. Silotettuja kohtia oli sen verran runsaasti että päätimme paikkapohjamaaluksen sijaan pohjamaalata koko komeuden kauttaaltaan toiseen kertaan. 




Sitten sohva olikin enää pintamaalia vailla. Maalasimme sohvan kahteen kertaan Uulan Into-kalustemaalilla joka on hengittävä muoviton maali, sävynä vaaleanharmaa Kaste.



Sohvan taustapuolelle alalaitaan rajasimme neliön, josta on nähtävillä sohvan pintakäsittelyhistoria.




Sohva valmiina matkaamaan takaisin kotiinsa. 




Tein sohvan kunnostamisesta myös instagram-tililleni @tuhatjayksivaria videoklipeista pienen Reelssin. Käykää kurkkaamassa. :) 

Tämä projekti oli työläs ja aikaa vievä. Nautin kuitenkin (lähestulkoon) joka hetkestä kovasti ja mieluusti teen tällaisia restaurointeja tulevaisuudessakin. 


Laura 

Kommentit

SUOSITUT POSTAUKSET